CollagenTime - Što je skinage i kako ga usporiti?
27.07.2022

Što je skinage i kako ga usporiti?

Kako djeluju ceramidi?

Starenje je prirodan proces koji nam se događa kada o njemu niti ne razmišljamo. Do starenja kože dolazi kada se usporava aktivnost fibroblasta i keratinocita, epiderma se stanjuje, obnova stanica se usporava, a kolagen i ceramidi su izgubljeni ili oštećeni. Sve ovo dovodi do smanjenje vlažnosti, manje elastičnosti i čvrstoće kože.

Kako smanjenje kolagena utječe na organizam?

Kolagen je među glavnim komponentama ljudskog tijela i najzastupljeniji je protein u tijelu. Ključan je za pokretne zglobove, stabilne kosti, zdrave mišiće, jake ligamente i tetive, glatku kožu, sjajnu kosu i zdrave nokte. Jedan je od primarnih strukturnih proteina vezivnog tkiva i krvnih žila, intervertebralnih diskova, krvno-moždane barijere, rožnice, dentina i crijevnog zida.

 

Peptidi kolagena stimuliraju aktivnost fibroblasta i potiču ih na proizvodnju kolagena, a rezultati su sinteza novog dermalnog kolagena i svih izvanstaničnih matričnih proteina, čime se vraća ravnoteža izgubljena starenjem i utjecajima okoline.

Moćni sastojci za anti aging

S obzirom na to da koža sadrži 10-20% vode koja se staranjem gubi, koža postaje suha i naborana. Ovdje ulogu u postizanju mladenačkog izgleda i obnavljanju kože imaju ceramidi i kolagen. Ceramidi djeluju u epidermisu, štite stanice, drže ih međusobno kompaktnima, sprječavaju nastanak pukotina kroz koje vlaga izlazi iz kože zbog čeka inače nastaju primarne bore.

U dermisu najvećim dijelom djeluju kolagenska vlakna, elastin i hijaluron. Kolagenski matrix je glavna strukturna komponenta kože i čini oko 80% mase kože. Kod mlade kože kolagenska vlakna su organizirana, a fibroblasti funkcionalni, dok kod starije kože dolazi do biorazgradnje kolagenskih vlakana i propadanja fibroblasta. U organizaciji i održavanju kolagenskog matrixa ključnu ulogu igra mehanička napetost fibroblasta odgovornih za sintezu kolagena, a kada se ta mehanička napetost smanji, dolazi do starenja kože.

Prve znakove starenja kože možemo usporiti pravovremenom njegom koja treba biti učinkovita i cjelovita kroz dodatke prehrani i kozmetičke proizvode. Dodaci prehrani nahranit će tijelo i kožu iznutra i imati najefikasniji učinak, dok će kozmetički proizvodi dodatno nahraniti i zaštititi izvana.

Uz ceramide i kolagen bitni sastojci u dodacima prehrani koje treba potražiti su MSM i vitamin C koji su učinkoviti antioksidansi koji potiču sintezu kolagena i elastina i podupiru obnovu stanica u tijelu.

Konzumacijom dodataka prehrani koji sadrže kolagen dolazi do

  • Zaglađivanja bora
  • Povećanja elastičnosti kože
  • Poboljšanja čvrstoće i rasta kose i noktiju
  • Boljeg zdravlja zglobova, mišića, ligamenata i kostiju