CollagenTime - 3 stvari koje niste znali o kolagenu
05.01.2022

3 stvari koje niste znali o kolagenu

Uz potpornu i nutritivnu ulogu u našem tijelu o kojoj ste mnogo čitali, kolagen se koristi i za potpuno neočekivane svrhe.
Kako djeluju ceramidi?

Uloge kolagena u tijelu su različite i mnogobrojne, neke smo opisali u tekstu: 6 promjena koje će se dogoditi uzimaš li kolagen svakodnevno. Potporna uloga kolagena očituje se u povezivanju kosti u zglobove, sačinjavanju ovojnice organa, odvajanju organa, povezivanju vanjskog i unutarnjeg sloja kože, obavijanju mišića, zaštiti krvnih žila i živaca posebno na mjestima ulaska i izlaska iz organa, a sudjeluje i u obnovi svih vrsta potpornog tkiva preuzimajući i važnu nutritivnu ulogu. Iz tih razloga, kada iznad 25.godine prirodno opada količina kolagena u tijelu, važno je redovno nadomještati kolagen kroz dodatke prehrani. Osim u dodatku prehrani, kolagen ima mnogo primjena, donosimo 3 koje možda biste očekivali.

Za stvaranje ljepila

U dalekoj se prošlosti kolagen koristio za stvaranje ljepila, što i ne iznenađuje obzirom da riječ kolagen dolazi od grčke riječi “kolla” što u prijevodu znači „ljepilo“.

Za glazbene instrumente.

Jedan je od sastojaka za izradu žice za glazbene instrumente i dan danas.

Za zavoje za teške opekline.

Jedan je od sastojaka za izradu zavoja za opekline zbog svog blagotvornog učinka na kožu i utjecaj hlađenja.